נשים למען אסירות פוליטיות (נלא"פ)


דף מידע אוקטובר 2016

רוב דף המידע מוקדש הפעם למסע הייסורים מהכלא לדיון בבית המשפט, כולל הנסיעה בפוסטה (הרכב להסעת אסירים).

בשנת 2008 הוגשה עתירה לבג"ץ בנושא הנסיעה בפוסטה ע"י מרכז עדאלה, עמותת רופאים לזכויות אדם, הקליניקה לזכויות ושיקום אסירים באוניברסיטת חיפה. העותרים משכו את העתירה ביולי 2010, לאחר שבית המשפט הדגיש כי רוב הבעיות שצוינו בעתירה נפתרו בעקבות הדיון המשפטי.

במשך השנים אנו דווחנו באופן עקבי על המצב של הנסיעה בפוסטה לאחר שנוכחנו לדעת על פי תלונות רבות של אסירות כי הרבה תנאים לא השתנו ואף הפכו להיות יותר קשים וחמורים.

היועצת המשפטית של נלא"פ, עו"ד תגריד ג'השאן, יצרה קשר פעמים רבות עם חלק מהארגונים אשר הגישו את העתירה והתריעה בפניהם על המצב הקשה הקיים לאחר מחיקת העתירה.

הדווח הקשה להלן נמסר ליועצת המשפטית של נלא"פ, עו"ד תגריד ג'השאן, מפי העצורה בכלא דמון היפאא אבו סביח.

חלק מהעצורות בכלא דמון נשפטות בבית המשפט הצבאי בעופר (ליד רמאללה). מסע הייסורים לשם התייצבותן לדיון נמשך שלושה ימים!

היום הראשון - מכלא דמון לכלא השרון

בסביבות השעות 8 עד 10 בבוקר מוציאים את העצורה מהאגף בכלא ישירות לפוסטה, העצורה יוצאת כאשר היא לוקחת אתה שקית או שתיים של בגדים ודברי אוכל. הפוסטה יכולה להיות קטנה או גדולה ולפעמים כבר יש בה עצורים גברים. הנסיעה מתחילה לכיוון כלא כרמל (ליד עתלית) וזאת על מנת להעלות עצורים. משם ממשיכים לבית המעצר קישון (ג'למה). כל אותו הזמן העצורות נשארות להמתנה בפוסטה - המתנה שיכולה לארוך בין שעתיים לשלוש שעות לרוב ללא מיזוג אוויר בקיץ וללא חימום בחורף.

התחנה הבאה היא בכלא השרון ושם משוכנות העצורות במה שנקרא אגף המעבר. באגף זה יש גם עצורות פליליות אבל בחדרים נפרדים. כאשר ההגעה לכלא השרון מתרחשת בשעות אחר הצהריים העצורה תקבל רק את ארוחת הערב.

היום השני - מכלא השרון לבית המשפט הצבאי עופר

בערך בשעה שלוש או ארבע לפנות בוקר מוציאים את העצורות מאגף המעבר ומעבירים אותן לחדר ההמתנה (כמובן לאחר שעברו בדיקות גופניות), שם הן נמצאות עד השעה שש בערך. כשהאסירות יוצאות מאגף המעבר הן נושאות את הדברים שלהן: שקית אחת או יותר של בגדים ואוכל. הן נאזקות הן בידיים והן ברגליים ולעתים אפילו אוזקים שתי עצורות האחת לשניה. ברור שבמצב שבו נאזקות שתי עצורות ביחד ברגליים או בידיים קיים קושי גדול ללכת ובמיוחד לעלות במדרגות, כשהן נושאות שקיות שאותן הן צריכות לקחת מהאגף ולהשאיר בכלא השרון ולאסוף אותן בחזרתן לכלא.

בשלב זה מעלים אותן לפוסטה לאחר בדיקה גופנית נוספת, שם הן תמצאנה יחד עם גברים עצורים פליליים ופוליטיים ועצורות פליליות. מכלא השרון נוסעים לתחנת איסוף נוספת - הפעם בכלא רמלה. הרבה פעמים יש צורך להחליף את רכב הפוסטה, העצורות מוצאות ואם זה קורה בחורף הרי שהן נרטבות לחלוטין ואז הן נשארות בבגדים רטובים עד הערב. האיסוף בתחנה ברמלה אורך בין שעתיים לשלוש. אם אין צורך להחליף את הרכב, העצורות ממתינות כל אותו הזמן בפוסטה - ונציין שוב - ללא מיזוג אויר, ברכב עם חלונות קטנים שיכול להיות כבר מלא בבני אדם, ללא אפשרות ללכת לשירותים או לקבל מים לשתיה.

התחנה הבאה היא בבית המשפט הצבאי בעופר. העצורות מועברות לחדר המתנה. מצב חדרי ההמתנה איום ונורא - לכלוך, מים על הרצפה והמושבים עשויים מאבן, כמובן קרים ומאד לא נוחים. העצורות מקבלות משהו שקשה לקרוא לו ארוחת צהריים - כל מרכיבי הארוחה מעורבים ולכן בלתי ניתנים לאכילה.

בדיון עצמו העצורות זוכות, ברוב הפעמים, ליחס גס ביותר מטעם הסוהרות. כזכור, זו הזדמנות לעצורות לראות את בני המשפחה ולהחליף כמה מלים ביניהם. פעמים רבות, משמסתיים הדיון שלעתים אורך רק כמה דקות מפני ששוב נקבעים דחייה ותאריך לדיון הבא, הסוהרות מושכות את העצורות באזיקים ולא מאפשרות להן להיפרד כראוי מהמשפחה, להחליף כמה מלים עם עורך הדין או להמתין לקבלת פרוטוקול הדיון.

הדיונים נגמרים בדרך כלל בשעות אחר הצהריים המאוחרות ואז מתחיל המסע בחזרה. שוב נוסעים לכלא רמלה, שוב נתקעים בתחנת המעבר שלוש או ארבע שעות כשההמתנה היא בתוך הפוסטה. לכלא השרון העצורות מגיעות בשעה תשע או עשר בערב ומוכנסות שוב לאגף המעבר. למותר לציין, כי אוכל ושתייה הן תקבלנה רק למחרת בבוקר. חשוב להזכיר כי תאי המעבר בכלא השרון מלוכלכים, הן אינן מקבלות סבון לנקוי הרצפה ולא מגב לעצירת מעבר המים מהמקלחת לחדר. לעתים אין מספיק מקום לכל העצורות. החדר חם ומחניק, החלונות המרושתים סגורים מבחוץ בלוח ברזל.

היום השלישי - מכלא השרון לכלא דמון

בערך בשעה שבע בבוקר העצורות מועברות לחדר ההמתנה ושם הן מחכות כשעתיים עד שהן מועלות לפוסטה. שוב מתקיימות העצירות הרגילות - בבית המעצר קישון הן ממתינות כשעתיים לאיסוף עצורים או הורדת עצורים. משם לכלא כרמל ומשם, סוף סוף, לכלא דמון. אלא שזה עוד לא הסוף - גם כאן הן צריכות לחכות כשלוש שעות בחדר ההמתנה עד שמתאפשר להן להיכנס לאגף ולחדרים שלהן!

דרך הייסורים הקשה כל כך גורמת לעצורות רבות לבקש אישור מעורכי הדין לא להתייצב בדיונים שלהן. בדרך כלל בית המשפט אינו מאפשר קיום דיון בלי נוכחות העצורה, גם כשיודעים מראש שעורך הדין יבקש דחייה!

כמה פרטים על העצורה היפאא אבו סביח

היפאא בת 37, מחברון, נשואה ואם לששה ילדים. הבת הקטנה בת שנתיים והבת הבכורה בת 18.

היפאא מנהלת בי"ס יסודי פרטי ופעילה בהרבה עמותות צדקה. היא יו"ר ארגון עובדות גני הילדים ובתי הספר הפרטיים בחברון, חברה בוועד המנהל של המרכז לדמוקרטיה ברמאללה ומאמנת בינלאומית בפיתוח משאבי אנוש.

היא נעצרה בביתה בתאריך 14 בדצמבר 2015 ועברה חקירות קשות.

ברור לחלוטין, שבמסגרת המאבק שמנהל הכיבוש בארגוני החברה האזרחית והחיסול השיטתי שלהם, היפאא תחשב למסוכנת והם יעדיפו לסגור אותה מאחורי סורג ובריח.

כלא השרון (תל מונד)

בכלא השרון יש כיום 40 אסירות/עצירות פוליטיות, ביניהן 12 קטינות בין הגילים 15 ל-17 שנים ו-12 שנפצעו על ידי כוחות הבטחון בעת מעצרן בין הגילים 15 ל-45 שנים. בסוף יולי 2016 האסירות לקחו חלק בשביתת הרעב שהייתה בכל בתי הכלא כהזדהות עם העציר שובת הרעב בלאל קאיד. השביתה כללה את כל האסירים הפוליטיים. באותו יום הענישו את כל האסירים הפוליטיים ומאז נמנע מהאסירים הפוליטיים בכל בתי הכלא לצפות בתחנת הטלויזיה של "מען” המשדרת מהגדה המערבית.

העצורות מכלא השרון, שנשפטות בבית משפט צבאי בסאלם, מועברות לבית מעצר קישון יום לפני הדיון ולמחרת נלקחות לבית משפט צבאי בסאלם (צפונית לג'נין). לאחר הדיון הן נלקחות לבית מעצר קישון ולמחרת נלקחות חזרה לכלא השרון. בינואר 2015 האסירה יאסמין שעבאן התלוננה לרשויות הכלא על היחס הקשה ותנאי הנסיעה.

בעקבות פניותיהן של האסירות ועו"ד תגריד ג'השאן לשלטונות הכלא, נפתרה בעיית הביקורים של בני המשפחה המבוגרים - הביקורים מתקיימים בחדר הקרוב לאולם ההמתנה.

לאחר שהאסירות החזירו ארוחה והתקיים משא ומתן ביניהן לבין שלטונות הכלא נפתרה בעייה קשה שהייתה בעניין ההמתנה הארוכה של המשפחות בחוץ עד לכניסתן לאולם ההמתנה. מאבק האסירות גרם להבנות נוספות, למשל הכנסת ספרים וספרי קוראן והקפדה על משך זמן הביקור שאכן יהיה בן 45 דקות.

הלימודים בכלא השרון ממשיכים כסדרם, 4 אסירות עברו בהצלחה את בחינות התוג'יהי (בחינת הבגרות הפלסטינית).

בזמן האחרון יש הרעה בתנאי הביקור של עורכי הדין בכלא והיועצת המשפטית של נלא"פ, עו"ד תגריד ג'השאן, פנתה במכתב לשלטונות הכלא בנושא. במכתב התלוננה עו"ד ג'השאן על הגבלת ימי הביקורים, הגבלת שעות הביקור ומשך הביקור. כל ההגבלות גורמות לכך שמתאפשר ביקור אצל מספר קטן של אסירות ואף גורמות לבזבוז זמן ללא כל הצדקה.

כלא דמון (על הכרמל)

בכלא דמון יש כיום 16 אסירות/עצירות פוליטיות, אחת מהן היא עצורה תושבת רצועת עזה. בין העצורות יש עצורה שנפצעה על ידי כוחות הביטחון בעת מעצרה ועצירה מנהלית אחת.

בעקבות ביקור של נציגת שב"ס ומפקד המחוז אנו יכולות לדווח על כמה שינויים: בכלא דמון יש אישור להכנסת ספרים אך קיימת בעייה קשה של הכנסת חומרים לעבודות יד. עד היום החומרים הובאו על ידי הצלב האדום, אך הכמויות היו מזעריות. יש איסור להכנסת חומרים על ידי המשפחות והיועצת המשפטית של נלא"פ, עו"ד תגריד ג'השאן, פנתה בנושא למפקד בית הכלא.

גם בכלא דמון בוטלו שידורי תחנת הטלוויזיה "מען" ויש קושי גדול בקליטת שידורי הרדיו, המשמש לקשר בין העצירות ובני משפחותיהן, ובכלל זה קבלת ידיעות על מה שקורה בגדה המערבית.

אנו קוראות לסולידריות עם האסירים והאסירות הפוליטיים ולשחרורם.

העמוד הראשי