נשים למען אסירות פוליטיות (נלא"פ)


דף מידע - פברואר 2010

כיום יש כ-34 אסירות פוליטיות בבתי הכלא הישראלים: כ-18 בכלא השרון (תל מונד), 15 בכלא דמון (על הר הכרמל) ואחת בכלא נווה תרצה (רמלה).

כלא השרון (תל מונד)

עבודות יד
רשויות הכלא עדיין מונעות ממשפחות האסירות להכניס חומרים לעבודות יד.
בתאריך 26 בינואר 2010 עורכת הדין של "נשים למען אסירות פוליטיות", תגריד ג'השאן, שלחה מכתב לרשויות הכלא בדרישה לבטל איסור זה. עד עתה, סוף פברואר 2010, לא התקבלה כל תשובה מהרשויות.

עונשים
עביר עודה, מאיזור טולכרם, נעצרה ב-9 באוגוסט 2009. היא לא עמדה על רגליה בשעת "הספירה" ("הספירה" – שלוש פעמים ביום הסוהרים/ות סופרים את האסירות) כיוון שהיתה חולה. רשויות הכלא הענישו אותה על כך בהעברתה לבידוד למשך שבוע. היא הוחזקה בתא שתוכנן במיוחד כתא בידוד עם אפשרות קשירת אסירה למיטה ועם מצלמות. אין אפשרות לסגור את חלונות התא לכן היא סבלה מקור עז ולחות. המיטה היתה עשויה מברזל קשה. עביר בקשה לוח מעץ על מנת לשים מתחת למזרון, אבל הסוהרים סרבו לבקשתה ויעצו לה לשים את המזרון על הריצפה. תנאים אלה גרמו להחרפת מחלתה.
כחודש מאוחר יותר, עביר היתה אמורה לעבור בדיקות רפואיות בבית חולים. היא סרבה לדרישת הסוהרת לעבור חיפוש בעירום. רשויות הכלא ביטלו את הנסיעה לבית החולים ושוב העבירו אותה לבידוד למספר ימים.

נשים במעצר מינהלי
מעצר מינהלי הוא מעצר ללא כתב אישום וללא משפט וניתן להארכה חוזרת ללא הגבלה.
כיום ישנן שלוש עצירות מנהליות:
רג'אא אלגול, בת 40 ממחנה הפלטים ג'נין, נעצרה ב-31 במרץ 2009. לאחר שעברה חקירות קשות הוצא נגדה צו מעצר מינהלי. ב-25 בפברואר 2010 מדינת ישראל האריכה את מעצרה המינהלי בשישה חודשים נוספים.
הנאא שלבי, מבורקין שבאיזור ג'נין, נעצרה ב-14 בספטמבר 2009. ב- 6 באוקטובר 2009, לאחר שעברה חקירות קשות, מדינת ישראל הוציאה נגדה צו מעצר מינהלי לתקופה של שישה חודשים.
מונתהא עבד אלטויל, בת 44, מאלבירה, נעצרה ב-8 בפברואר 2010. מדינת ישראל הוציאה נגדה צו מעצר מינהלי לתקופה של שלושה חודשים.

משפטים
חדיג'ה אבו עיאש, בת 42 מרהט שבנגב, נעצרה ב-22 בינואר 2009 ונשפטה לשלוש שנות מאסר.

אסירות משוחררות
מג'דה פדדה, משכם, חברת מועצה העיריה, נעצרה ב-5 באוגוסט 2008 הוחזקה במעצר מינהלי ושוחררה ב-26 בינואר 2010.

כלא דמון (על הר כרמל)

התנאים בתאים
בתחילת ינואר 2010, רשויות הכלא העבירו את האסירות לאגף אחר שבו התנאים נוראיים, במיוחד בחורף. הגשם חדר לתאים דרך החלונות והדלתות והרטיב את המיטות, המזרונים וגם חוטי חשמל. הריצפה והקירות היו תמיד רטובים. כח החשמל לא הספיק והאסירות לא יכלו להשתמש בקומקום חשמלי ובפלטה חשמלית. לא היו מים חמים בתאים והמקלחות נמצאות מחוץ לתאים כך שביום גשם האסירות נרטבות בדרך למקלחת.
ב-25 בינואר 2010 וב-27 בינואר 2010, עורכת הדין של "נשים למען אסירות פוליטיות", תגריד ג'השאן, שלחה מכתבים לרשויות הכלא עם העתקים לסנגוריה הציבורית וללישכת עורכי הדין, בדרישה לשפר את התנאים באופן מיידי ולהציג מסמך מרופא המאשר שהתאים ראויים לאיכלוס אסירים ואסירות.
לאחר מספר ימים רשויות הכלא ענו שהם מתחילים לתקן את הליקויים על מנת לשפר את התנאים ואכן בוצעו מספר תיקונים חיוניים. עורכת הדין של נלא"פ עוקבת אחר ביצוע המשך עבודות השיפוץ.
נציגה מהסנגוריה הציבורית ביקרה באגף ודיברה עם אסירות כשהיא מלווה בידי קצינת אסירים.
לשכת עורכי הדין שלחה מכתב לרשויות הכלא בו ביקשה הסברים והבהרות לבעיות שהועלו במכתב שנשלח ע"י עורכת הדין של נלא"פ.

סומוד כראג'ה, מצפא שבאיזור רמאללה, נעצרה ב- 25 באוקטובר 2009. בסוף ינואר 2009 היא הועברה לכלא דמון. עד היום לא היו לה ביקורי משפחה כי מדינת ישראל אוסרת על בני משפחתה לבקר בבית הסוהר.

משפטים
עאישה עביאת, בת 24, מבית לחם, נעצרה ב-13 באוגוסט 2009: ב-27 בינואר נשפטה ל-36 חודשי מאסר.
סועאד נזאל, בת 24, מקלקיליה, נעצרה ב-23 באוגוסט 2009 ונשפטה ב-27 בינואר 2010 ל-28 חודשי מאסר.

כלא נווה תרצה (רמלה)

ופאא אלביס, ממחנה הפליטים ג'באליה ברצועת עזה, נעצרה ב-20 ביוני 2005: מוחזקת בהפרדה באגף של אסירות פליליות מזה יותר מחמישה חודשים. מאז מעצרה לא היו לה ביקורי משפחה. כמו כל משפחות האסירים מעזה גם משפחתה מנועה מלהגיע לביקור בבית סוהר. אחרי בקשות חוזרות ונשנות לשוחח עם משפחתה בטלפון, רשויות הכלא איפשרו לה שיחת טלפון אחת לקראת חתונת אחותה.

העמוד הראשי