נשים למען אסירות פוליטיות (נלא"פ)


דף מידע - אוגוסט 2009

כיום יש כ-60 אסירות פוליטיות בבתי הסוהר הישראלים: כ-35 בכלא השרון (תל מונד), כ-21 בכלא דמון (על הר הכרמל) והשאר בבתי מעצר שונים.

עבודות יד
רשויות בתי הסוהר מונעות ממשפחות האסירות הפוליטיות להעביר להן חומרים לעבודות יד. בכלא השרון גם נמנע מהאסירות להעביר למשפחותיהן עבודות יד שעשו בכלא.

נעליים
מזה יותר משמונה חודשים רשויות בתי הסוהר מונעות ממשפחות האסירות הפוליטיות להעביר להן נעליים. אסירות שזקוקות לנעליים צריכות לקנות בקנטינה. מחיר הנעליים בקנטינה גבוה בהרבה ממחירן בגדה המערבית ובכלא דמון אין נעליים מתאימות.

ספרים
בעקבות עתירה שהגיש עדאלה בשם אסיר פוליטי: שירות בתי הסוהר חזר בו מהחלטתו לאסור הכנסת ספרים לבתי סוהר

כלא השרון (תל מונד)

התנאים בתאים
מערכת הביוב אינה תקינה ובמספר תאים האסירות סובלות מהצפה של הביוב. חם מאוד בתאים ושורצים בהם חרקים.

פאטמה אלזוק, מרצועת עזה, אם לתשעה, נעצרה ב-20 במאי 2007, בנה התינוק יוסף בן 19 חודשים, נמצא איתה בכלא מאז שנולד. מזה יותר מחודשיים היא אינה יכולה להיפגש עם עורכי דין כיוון שהנהלת הכלא מונעת ממנה לקחת איתה את בנה התינוק לפגישות עם עו"ד. עורכת הדין של "נשים למען אסירות פוליטיות", תגריד ג'השאן, ביקשה לבטל החלטה זו ו במכתב למפקד כלא השרון כתבה :

  1. " כידוע מזה יותר מחודשיים קיימת החלטה כי העצורה הנ"ל לא תוכל להיפגש עם עורכי דין כאשר הבן התינוק שלה יוסף איתה .
  2. מצד שני האסירות באגף אינן מוכנות לקחת האחריות להחזיק בתינוק בזמן מפגש האם עם עורכי דין .
  3. כתוצאה מהגבלה זו שלא היתה קיימת קודם , נפגעת זכותה של העצורה להיפגש עם עורכי דין.
  4. הזכות של עצור /אסיר להיפגש עם עורך דין הינה זכות יסוד אשר זכתה למעמד חוקתי והיא מעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו .
  5. זאת ועוד זכותו של אסיר /עצור להיפגש עם עורכי דין משמשת ערובה לשמירה על זכויות חוקתיות נוספות השמורות לו כגון : הזכות לשלמות הגוף , הזכות לקבל טיפול רפואי ,הזכות לכבוד וליחס אנושי . ביקורי עורכי הדין משמשים ביקורת חיצונית על הנעשה בבית הסוהר ומניעת מפגשים עם עורכי דין תסכל הלכה למעשה את יכולת האסיר /עצור הנפגע לעתור לבית משפט ולבקש מיידית את הגנתו אם חס וחלילה קיימת פגיעה בזכויות אלה .
  6. דברים אלה תקפים שבעתיים בעת שמדובר בעצורה אשר תינוק נמצא איתה ,הרי התינוק הינו פגיע ביותר וחשוף לסיכונים רבים ,על כן קיימת חשיבות עליונה להקפדה יתרה על זכותה של אמו של התינוק להיפגש עם עורכי דין ולפנות באמצעותם לערכאות השיפוטיות במידת הצורך.
  7. עוד יודגש בהיות העצורה תושבת עזה אין המשפחה מורשת לבקר אותה ועל כן אין לעצורה כל קשר עם העולם החיצוני . יצויין למען ההגינות כי לאחרונה העצורה זכתה להטבה של שיחת טלפון למשפחה . אבל ברור שזה לא מהווה פתרון הבעיה הנוכחית .
    לאור האמור לעיל הנני פונה אליך על מנת לשקול מחדש את ההחלטה אשר ניתנה ולאפשר לעצורה הנ"ל לקיים מפגשי עורכי דין כאשר הבן שלה איתה .
    אודה על קבלת תשובה חיובית תוך שלשה ימים אחרת אהיה נאלצת לפנות לערכאות השיפוטיות על מנת שהעצורה אלזוק תוכל לממש את זכותה למפגש עם עורכי דין ."

קצין האסירים התעלם מכל הנימוקים שהועלו במכתב וענה לעורכת הדין כי המקום בו נפגשות האסירות עם עורכי הדין הוא קטן ומקומות קטנים אינם נוחים לתינוקות.
עורכת הדין ביקשה שוב לבטל החלטה זו של הנהלת הכלא וכתבה במכתב נוסף:

מנהל הכלא הודיע לעורכת הדין שאינו מתכוון לשנות את ההחלטה. ב-16 באוגוסט 2009, עו"ד תגריד ג'השאן הגישה עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
בעקבות הפעילות המשפטית אושר לפטמה אלזוק להיפגש עם עו"ד כאשר בנה הפעוט איתה.
הנהלת הכלא עדיין מונעת הכנסת צעצועים לתינוק ואינה מספקת לו אוכל מיוחד שמתאים לגילו.

נשים במעצר מינהלי
    
מאג'דה פדה,
עצירה מנהלית, משכם, חברת המועצה העירונית, נעצרה ב-5 באוגוסט 2008. מדינת ישראל האריכה את מעצרה המינהלי בארבעה חודשים נוספים.

סיהאם אלחיח, עצירה מינהלית, מצוריף שבאיזור חברון, נעצרה במרץ 2009. ב-24 ביוני 2009 מדינת ישראל האריכה את מעצרה המינהלית בשלושה חודשים נוספים.
    
רג'אא אלגול, עצירה מינהלית, בת 39, ממחנה הפליטים ג'נין, נעצרה ב-31 במרץ 2009. היא סובלת ממחלת לב ומאז מעצרה אינה מקבלת טיפול הולם בבית הסוהר.

משפטים
קיפאח עפאנה, משכם, בת 22, נעצרה ב-3 בינואר 2009 . היא נשפטה ל-18 חודשי מאסר.

אסירות חדשות
עביר עודה, היתה אסירה בעבר, מטול כרם, נעצרה ב-9 ביולי 2009.
עאישה עביאת, היתה אסירה בעברה, מבית לחם, נעצה ב-13 באוגוסט 2009.

אסירות משוחררות
אסמאא בטראן, מאיזור חברון בת 19, נעצרה ב-13 בינואר 2008 ושוחררה ב-9 באוגוסט 2009.
סועאד ארזיקאת, בת 22, מאיזור חברון, נעצרה ב-8 באפריל 2008 ושוחררה ב-7 ביולי 2009.
סמאח צמאדה, בת 15 ממחנה הפליטים ג'לזון, נעצרה ב-2 בדצמבר 2008 ושוחררה ב-27 ביולי 2009.
עביר דגרה, בת 30, מכפר עין שבאיזור רמאללה, אם לשניים, נעצרה ב-11 במרץ 2009 ושוחררה ב-16 ביולי 2009.

כלא דמון (על הר כרמל)

התנאים בתאים
חם מאוד, יש רק שני מאווררי קיר בתא ורשויות הכלא מונעות מהאסירות לקנות מאווררים נוספים. בתאים שורצים חרקים רבים.

מכתבים
האסירות מקבלות מכתבים מחו"ל אך אינן יכולות לענות כי אין בולים בקנטינה.

לינאן אבו גלמה, מבית פוריק שבאיזור שכם, נעצרה ב-9 בספטמבר 2004. רשויות הכלא עדיין מסרבות לבקשתה להיפגש עם אחיה שגם הוא אסיר פוליטי. כל אחיה מנועים מלהגיע לביקורי משפחה.

משפטים
ג'יהאד אבו תרכי, מחברון, בת 15.5, נעצרה ב-25 בפברואר 2009 וב-13 ביולי 2009 נשפטה ל-15 חודשי מאסר.
רימה אבו עישה, משכם, בת 22, נעצרה ב-12 בפברואר 2009 וב-20 ביולי נשפטה ל-9 חודשי מאסר.

אסירות חדשות
נג'וא עבד אלגאני, מצידא שבאיזור טול כרם, בת 33, נעצרה ב-21 ביולי 2009. היא הובאה לבית מעצר קישון (ג'למה) שם עברה חקירות והוחזקה בבידוד בתנאים קשים מאוד: התא היה מאוד צר ומלוכלך בלי אף חלון, מנורה דלקה 24 שעות ביממה והוגש לה אוכל מגעיל. באוגוסט 2009 הועברה לכלא דמדון.

אסירות משוחררות
סנאא עמרו, מדורא שבאיזור חברון, נעצרה ב-6 באוקטובר 2002 ושוחררה ב-23 ביוני 2009.
ח'לוד מנצור, מכפר קליל, בת 23, נעצרה ב-17 בפברואר 2005 ושוחררה ב-18 ביולי 2009.
שרין סוידאן, מקלקיליה, נעצרה ב-7 ביוני 2006 ושוחררה ב-19 ביולי 2009.

בית המעצר פתח תקוה
לילא טה, בת 24 מכפר כנא שבגליל, נעצרה ב-17 באוגוסט 2009. הרשויות מונעות ממנה להיפגש עם עורך דין.

בית מעצר קישון (ג'למה)
נסרין אבו זינה, היתה אסירה בעבר, מטול כרם, בת 25, נעצרה ב-18 באוגוסט 2009, הובאה לכלא השרון וב-19 באוגוסט הועברה לבית מעצר קישון (ג'למה). היא עוברת חקירות ומוחזקת בבידוד בתנאים קשים מאוד: התא מאוד מלוכלך בלי אף חלון, קר מאוד בגלל המזגן ואור דולק 24 שעות ביממה. אין לה בגדים להחלפה. רשויות הכלא לקחו ממנה את הבגדים ונתנו לה בגדים של שירות בתי הסוהר.

העמוד הראשי